vrijdag 4 juli 2014

Cezur Mentor.  1908 km.

'Kijk de auto's drijven in de rivier'. De fietsenmaker in Pamplona liet op zijn mobieltje zien dat er vlakbij ernstige overstromingen waren. We konden ons dat best voorstellen. Het had de hele avond en nacht geregend en ook tijdens de 20 km die we al hadden gefietst goot het. Het fietspad langs de rivier was onbegaanbaar; het was overstroomd. We hadden te doen met alle berugzakte mensen langs de weg. Drie dagen geleden vol goede moed vertrokken uit St. Jean en nu al voor de derde dag mist en regen. Gisterenavond hadden we in de herberg al gezien hoe veel mensen moeizaam liepen en verwondingen hadden aan de voeten.




Bij het binnenrijden van Pamplona kreeg ik een lekke band. Het regende dat het goot, maar binnen de kortste tijd kwamen wel een tiental mensen langs om te vragen of alles goed ging en vooral in voor ons onbegrijpelijk Spaans of Baskisch advies te geven.
We waren bij de fietsenmaker terecht gekomen, omdat we bij beide fietsen nauwelijks nog remkracht hadden. Na twee van de boeiendste uren van onze tocht vertrokken we met afgestelde remmen en versnellingen en nieuwe remblokjes. Het was een bijzondere fietsenmaker. Toen ik bij het binnenkomen vroeg of hij tijd had om de remmen bij te stellen, antwoordde hij ''That depends, are you a christian?'' Voor christenen zou hij misschien geen tijd hebben; of het zou meer kosten.  Later legde hij uit dat hij deze opening vaak gebruikte om mensen te laten ervaren wat het betekent om beoordeeld te worden op geloof of ras. 
Ook maakte hij ons onmiddellijk duidelijk dat hij geen Spanjaard was, maar een Bask. Tijdens het werken aan de fiets spraken we over de economische crisis, corruptie, filosofie, politiek, onderwijs en ...... Bossche Bollen. Want hij wist ook het een en ander van ons land.




Toen we bij hem vertrokken was het droog. Pamplona was zich aan het opmaken voor de San Fermin feesten. We ontvluchtten de drukke binnenstad en streken neer in een herberg aan de voet van de Alto del Perdon. Maar 26 km van ons vertrekpunt vanochtend na een boeiende fiets(pech)dag.

Geen opmerkingen: