maandag 7 april 2008

REIMS VERVOLG

(er was even iets mis dus een nieuw bericht. Lees eerst het voorafgaande)

Op zoek naar de burgemeester opende mevr Croudent haar deur en nodigde ons uit voor een de thee. Zij was met haar man na haar pensioen hier komen wonen. Ze kwamen uit Lille en haar man vond het hier zo calme. Voor haar was het te rustig, daarom nodigde ze pelgrims uit op de thee. Trots liet ze brieven zien van Finse en Belgische pelgrims die ons vooraf gingen. Na een uur gezellig praten over dorp, kinderen en kleinkinderen gingen we samen met haar de sleutel zoeken. Helaas, de burgemeester wilde geen opvang meer in de salle.
Mevr. Courdent wilde ons natuurlijk helpen. Maar de hotels in de omgeving waren vol ( vanwege de journalisten bij het proces van Fourniret in Charleville, dacht onze gastvrouw) en bij het karmelklooster waren de zuster aan het bidden. Gelukkig had Hanneke die middag in een bar het nummer van een chambre d hôtes gezien. Die hadden nog plaats en mevrouw bracht ons naar het dorp.
Aan de table d`hôtes zaten ook Marina en Arnaud. Met hen en onze gastheer en vrouw werd het een gezellige avond met prima eten en wijn.
Hier hoorden we ook dat er een nieuwe route was ontworpen door lokale mensen om wat meer begaanbare wegen te volgen. We kregen een kopietje. Dus de volgende dag via kleine landbouwweggetjes en boswegen verder .
Die nacht kwamen we bij toeval terecht op de boerderij van Jos Evers, een Tilburger die al enkele jaren zijn geluk zoekt en vaak vindt in de Franse Ardennen. Omdat ze daar zijn naam niet kunnen uitspreken heet hij daar Josef de Grandchamps ( naam van het dorp) We aten samen met hem schapenvlees en en biologische groenten van eigen boerderij. Onder het eten veel vehalen over Tilburg en zijn werk hier. Naast de boerderij, knapt hij huizen op en verbouwde hij met vriendin Josine het oude station van Wasigny tot groepsverblijf.
We sliepen in een klein huisje naast de boerderij, dat Jos had ingericht voor gasten. Houtkachel, uitzicht op de velden. Het was mooi wakker worden met een voorzichtig bloeiende oude perenboom voor het raam van de zolder en daarachter het weide en bossen.
De volgende dag zagen wa langzaam het weidelandschap van de hogere ardennen overgaan in grootschalige akkerbouw. Het was een mooie wandeldag en voor het eerst konden we op ons gemak in het zonnetje picknicken. In Chateau Porcien kregen we op de mairie de sleutel van de judozaal. We waren ons aan het instaleren toen er op de deur geklopt werd. Jean Pierre (70) kwam binnen met een verhaal over een Belgisch koppel die hij onderweg ontmoet had en naar ons onderweg was. Dat bleken Marina en Arnaud te zijn. Ook nodigde hij ons uit om na de volgende etappe bij hem te komen slapen. Hij liet zijn telefoonnummer achter.
Samen met het Belgisch koningskoppel in het halletje voor de judozaal geslapen op echte bedden.
De volgende dag getwijfeld of we Jean Pierre zouden bellen voor overnachting. Naast een warme jeugdige uitstraling had hij ook een haak i.p.v. een linker onderarm, en zoiets schrikt af. Natuurlijk toch gebeld, want je moet open staan voor wat de camino je geeft. Jean Pierre kwam ons die avond in Bazancourt ophalen en bracht ons naar zijn nieuwe huis achter de boerderij waar hij tot voor kort boerde. Brigitte, zijn vrouw; had de thee al klaar en toen kwamen de verhalen los. Samen hadden ze al tweemaal de tocht naar Santiago gelopen via verschillende routes. Na de douche en een dutje werden we uitgenodigd voor het eten, maar eerst...... champagne. Samen dronken we een fles goede champagne, terwijl we de echte champagne streek nog niet eens bereikt hadden.
En zoals bijna elke avond gingen we naar bed met een dankbaar gevoel. Dat dit ons elke dag maar weer mag overkomen.
Gisteren bracht Jean Pierre ons weer naar de stopplaats van de vorige dag en liepen over de oude romeinse weg naar Reims. Een kaarsrechte veldweg recht op de kathedraal, die je al bijna 10 km vooraf kunt zien.
In Reims zaten we in het zonnetje voor de kathedraal. Daar kwam Frans aanlopen. Hij had die dag rustdag.
Goed om elkaar weer te zien en te horen dat het goed ging ondanks de modder die hij op de GR route tegenkwam.
In de jeugdherberg waren nog twee pelgrims en samen aten we in de rumoerige kantine (groep Amerikaanse jongeren).
Vandaag rustdag =internetdag. Helaas geen post restante bij het postkantoor. Dus opzoek naar landkaarten.
Bezoek aan de kathedraal; prachtige ramen. Voorbereiden voor de volgende 2 weken naar Vezelay. Morgen trekken we de champagne(wijn)streek in.
(na bijna 2 uur internet, geen zin meer in correctie; dus vergeef ons onze .....)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Hanneke en Hans,

Jullie zaten al vroeg achter de computer vanmorgen. Ikdacht toch dat het vanaf huis 2500 km lopen was en nu is het vanaf de Franse grens nog meer . Hoe doen jullie dat? Beter weer en minder modder gewenst en tot de volgende keer, Margo

Anoniem zei

Hoi Hanneke en Hans

Wat komen jullie toch veel lieve mensen op je pad tegen. Wat een ervaring! Hanneke had de champagne hetzelfde effect dan de port?
We blijven jullie verhalen met plezier lezen. Lieve groetjes Ad en Lianne

Anoniem zei

hallo hans en hanneke
fijn om weer iets te horen en dat jullie al zo veel meegemaakt hebben en zulke leuke lieve mensen ontmoet. Moet je vast een goed gevoel geven en in ieder geval de moeite waard en ook moed om door te gaan. En als je dan die fijne reacties van het thuisfront leest(zelfs jullie kinderen van school) geweldig. Hoop dat jullie een fijne rustdag hebben gehad groeten en tot het volgende bericht. elly jan-peter oh ja en ook van martine en jaap.Doeiiiii

Anoniem zei

Hey Soleiltje!
& ik lees al je verhaaltjes op en top! dus ik ben helemaal up tho date. ik vind het zeer schon hoe het gaat hoor en jy
laat even een bericht voor mij achter ja dan zijn we weer maten
veel succes met je tocht
Groetjes MyRloNN

Anoniem zei

Hoi Hans,

Toevallig had ik het vandaag in de trein nog over jullie, samen met Cathy en Job. Ik zei toen "volgens mij hebben ze geen internet, al een week niets geschreven". Goed te horen dat het allemaal goed (ver)loopt nu.

Volgens mij komt het zonnetje er nu ook echt wel aan.... dus het kan ook alleen maar beter worden.

Groetjes,
Sandra Bekkers

Anoniem zei

Hoi Hans en Hanneke,

ik ben een dochter van Frans de Graaf, en via hem aan jullie site gekomen. Ons pap is gister in Frankrijk aangekomen. Veel succes en vergeet niet te genieten onderweg!

Groetjes Mascha de Graaf

Anoniem zei

Lieve Hans en Hanneke,
Leuk dat jullie mij nog op de valreep vlak voor jullie vertrek een mail hebben gestuurd. Ik volg het vanaf het begin. En wat hebben jullie al veel meegemaakt! Met elk stukje krijg ik meer bewondering voor jullie. Het onderweg zijn lijkt mij ook heel prachtig. Het doet mij denken aan het oosterse begrip Tao en een Japans gezegde: Het is beter gelukkig te reizen dan aan te komen. Nou wens ik jullie wel toe dat jullie aankomen, hoor. En toch blijkt het daar niet echt om te gaan.
Voorlopig zullen wij elkaar niet zien, maar kunnen we op deze manier van elkaar horen. Als jullie thuis komen, ben ik net vertrokken voor ook een soort van "pelgrimstocht", naar de Noordkaap. Om te vieren dat ik 50 word.
Ik wens jullie veel gelukkig reizen toe. En ik blijf het volgen.
groeten, Cora.

Anoniem zei

Hallo Hans en Hanneke,

Jullie weten dat ik een broertje dood heb aan lopen, maar wat jullie onderweg meemaken levert wel een goed verhaal op en voor jullie onvergetelijke momenten. Ik lees ze dan ook met plezier en word er bijna jaloers op.
Hou je haaks en tot schrijfs.

Den Huub

Anoniem zei

Nu ik ben alweer een stap verder. Ik word gek van een computer. Deze dingen moeten ze afschaffen.

Alles is goed hier in Goirle en Tilburg. Met jullie kinders gaat het ook goed.