zondag 10 maart 2019

De Alpen komen in zicht. 

Op 22 april 2018 begon  in Crailsheim  het vervolg van onze tocht richting Rome. Via Dillingen an der Donau trokken we naar Augsburg. Hier begint de Via Claudia Augusta een fietsroute over de Alpen. Wij volgenden in grote lijnen de Reitsma route met soms een eigen variant. Zo volgenden we na Augsburg de rivier de Lech naar Landsberg am Lech ( mooi stadje) voor we de oversteek naar de Ammersee maakten. Daarna via Murau am Staffelsee naar de voet van de Alpen in Garmisch- Partenkirchen. 

Wat is Duitsland toch een fantastisch fietsland ! Overal fietsen over rustige wegen. Regelmatig onverharde wegen door de bossen of langs de rivier, maar altijd goed te fietsen. Alleen de overvloed aan wegwijzers met routeplaatjes is soms storend.
Over onverharde wegen door de Schwäbische Alb


De Fuggerei in Augsburg een aanrader !

Prachtig weer. Begin mei al buiten eten op een terrasje. 




Landsberg am Lech

Regelmatig een ontmoeting met Petrus.




Op weg naar Garmisch-Partenkirchen. De Alpen komen in zicht. 
                                                                                   


Over de Alpen van Garmisch-Partenkirchen naar Venetië 

Op 30 juli 2018 stuurden we in Mittenwald, op de grens van Duitsland en Oostenrijk,  onze wandelschoenen en stokken terug naar Nederland om fietsend de Alpen in te trekken. We hadden in Mittenwald een vakantiewoning gehuurd en van daaruit wandelingen en fietstochten gemaakt. We fietsten naar Garmisch- Partenkirchen en  naar de bron van de rivier de Isar.  


Luftmalerei in Mittenwald
Door het prachtige Isar dal op weg naar de bron.













Het dal van de Inn.
Kort na de Oostenrijkse grens begon een eenvoudige klim naar de Büchener Höhe en daarna een flinke afdaling naar het dal van de Inn.  In Zams bij Landeck namen we nog een 'rustdag' om het Pitztal te bezoeken. In dit smalle zijdal van de Inn  waren we 1975 met vrienden op vakantie geweest. Een vakantie met veel mooie herinneringen. Nu, meer dan 40 jaar later, liepen we stukjes over dezelfde paden en bij toeval ontmoetten we de vrouw waar we toen in pension hadden gezeten. Een hartelijk weerzien.

43 jaar later........


We volgenden de Inn tot net over de Zwitserse grens en begonnen, via de Norbertshöhe en Nauders  aan de klim van de Reschenpas op de grens met Italië.


Klim naar de Norbertshöhe




Vanaf de Italiaanse grens begon het afdalen, in het begin flink steil, maar daarna steeds meer geleidelijk. We volgenden enkele dagen de rivier Adige tot in Trento..
Vlak na de pass het fietspad langs de Reschensee.
Appelboomgaarden in het dal van de Adige .
De zomer van 2018 was warm. We hadden elke dag temperaturen boven de 30 graden.


Overnachten in een oude stadstoren in Trento. Ontbijt op het terras. 


Na Trento kozen we voor de route door Valsugana langs de rivier de Brenta. Een prachtige fietsroute door een dal dat steeds nauwer wordt. Vooral hel laatste stuk van dit dal behoort tot de mooiste routes die we in Europa gefietst hebben.
                                                                                                                                                                                                                         
Valsugana. Dal van de Brenta.   
Bassano del Grappa




 Aan deze kant van de Alpen is de overgang tussen bergen en vlakte vrij abrupt. Kort na Bassano del Grappa fietsen we op vlakke wegen door landbouwgebied. De Po-vlakte dient zich aan.






























Het eindpunt van deze tocht was Venetië.


Geen opmerkingen: